Lånebegreber – Hvad betyder ordene og udtrykkene?

Der er mange forskellige udtryk og begreber der anvendes indenfor økonomi. Det kan være svært for os almindelige danskere at gennemskue og forstå hvad de mange udtryk egentlig betyder. Derfor har vi allieret os med en håndful eksperter,der her vil gennemgå hvad der ligger bag de mange fagudtryk.

Det skal være nemt at forstå hvad der står i en låneaftale og med vores ordliste er det forhåbentlig endnu nemmere for dig at forstå hvad der står i diverse lånepapirer og aftaler.


Ordliste:

Amortisering – Betyder den løbende afvikling af et lån via løbende afbetalinger, typisk månedlige afbetalinger.

Annuitetslån – Er lån der afvikles med faste afbetalinger på hver terminsdato. Langt størstedelen af lån i Danmark er annuitetslån.

Betalingsfrie måneder – Også kendt som afdragsfrie måneder. Måneder hvor du ikke afdrager/tilbagebetaler på dit lån. Meget populært blandt forbrugerne med afdragsfrihed op til jul i december og til sommerferien i juli/august.

Boliglån – Et boliglån er et lån der er optaget, typisk i banken, med sikkerhed/pant i fast ejendom.

Billån –  Som navnet antyder, et lån optaget til køb af ny eller brugt bil. Kommer i flere forskellige former, fra finansiering til kontantlån.

Debitor – Debitor(en) er også kendt som låntageren. Debitor låner pengene af en kreditor (långiver)

Erhvervslån – Et erhvervslån er et lån udbudt til virksomheder og selskaber. Typisk er der tale om større lån til ekspandering af virksomheden på nye markeder eller med nye produkter.

Hovedstol – Hovedstolen er det totale lånte beløb og kan også betegnes som lånebeløbet. Det er altså det beløb du har lånt, inkl renter og lignende der kan tilskrives løbende. Lånets hovedstol ændrer sig ikke i lånetiden, da det er “startbeløbet” For at beskrive endnu ikke afdraget gæld, bruges ordet restgæld.

Kassekredit En kassekredit er en løbende kredit du kan bruge når det er nødvendigt. Den er som regel gratis i de perioder du ikke bruger den. Tidligere var det noget man havde i sin bank, men nu er det mere udbredt at have sin kassekredit online.

Kontantlån – Begrebet kontantlån dækker over en type af lån på nettet. De har typisk en mellemlang varighed og hovedstolen ligger typisk mellem kr 5000 og kr 100.000.

Kredit – At få kredit, betyder at man får lov at låne penge, altså optage gæld hos en kreditor.

Kreditkort Et kreditkort er et betalingskort med indbygget kredit. Du kan handle med kortet og bruge af kreditten hvis der ikke er penge på kontoen. Typisk hæves pengene fra kreditkortet en gang om måneden.

Kreditor(en) – En kreditor er udlåneren, også kaldet Långiver. Kreditoren låner pengene ud til låntager også kaldet debitor.

Kreditvurdering – En kreditvurdering er en vurdering af dig som ansøger, foretaget af et lånefirma – Her vurderes hvor meget du kan låne. Kreditvurderingen er baseret på flere forskellige ting og er forskellig fra sted til sted.

Låneprovenu – Er det beløb du har brug for at låne, uden tilskrevne omkostninger som opstartsgebyrer, renter og lignende. Det samlede beløb inkusiv alle omkostninger betegnes som hovedstolen.

Privatlån – Et privatlån er det mest udbredte lån på markedet. Det dækker over lån der gives til privatpersoner. Modsætningen er et erhvervslån, der ydes til firmaer og selskaber.

Realkreditlån – Et realkreditlån optages hos en kreditforening, typisk til køb af fast ejendom i kombination med et boliglån i banken.

Renter –  Renterne på et lån er det beløb du betaler for at låne penge af udlåneren. Typisk i en fastsat procentform. Det kunne for eksempel være 10% rente. Det vil sige at du betaler 10% af det lånte beløb i renter til kreditor for at låne pengene.

Restgæld –  Restgælden på dit lån, er som navnet antyder, de penge du endnu mangler at afdrage til udlåneren. Restgælden er en samling af alle de (endnu ikke tilbagebetalte) omkostninger der er i forbindelse med dit lån eller finansiering.

SMS Lån –  Dækker over en række mindre lån som man kan optage hurtigt og enkelt uden dokumentation eller spørgsmål. Betegnelsen stammer fra de første kviklån på mobilen, som man kunne ansøge med en sms.

Ydelse – Er det samlede beløb du betaler ved hver enkelt termin (betalingsdag) Det er ofte en gang om måneden du betaler ydelsen på dit lån. Ydelsen består af de samlede renter, afdrag samt gebyrer.