Hvad betyder effektiv rente? Forstå renter på lån

renter på lån

renter på lån

Forstå renter på lån og spar penge nemt

Når snakken falder på Lån og finansiering er der en del forskellige udtryk du helst skal forstå for at gøre det nemt for dig at låne penge billigt og uden besvær eller forkerte beslutninger. Det er for rigtig mange af os lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige fagudtryk inden for økonomi og tit ender det med at vi giver op.

Sådan behøves det ikke være og her på Nem Kontant er vores fokus på at gøre det nemt og enkelt for dig at forstå dine muligheder for at låne penge og vælge den rigtige udbyder til din situation. For at du kan træffe de bedste beslutninger omkring din økonomi er det en god ide at du forstår de forskellige udtryk og hvad de egentlig betyder.

Her i dette indlæg starter vi med at kigge på renter på lån.

Hvad er renter på lån?

 Renten på et lån er det beløb du betaler långiveren (låneudbyderen) for at låne penge af dem

Der findes flere forskellige former for renter og måder hvor på de regnes ud og fastsættes:

  • Effektiv renteDen effektive rente er en samling af alle de omkostninger der indregnes i hvad det koster dig at låne pengene. Herunder kurstab, oprettelsesgebyrer og den almindelige rente (nominelle rente, se nedenfor) Den effektive rente opgives i en procentsats % af det samlede beløb.
  • Nominelle rente(pålydende rente) Er den rente der skal betales af det lånte beløb uden indregning af diverse andre omkostninger der er forbundet med at optage lånet. Forskellen mellem den nominelle rente og den effektive rente er som regel størst ved de kortfristede lån og omvendt ved de større lån med en længere løbetid. Du vil til tider se den nominelle rente omtalt som “basisrenten” Den nominelle rentesats opgives i procent pr år (% p.a)
  • Variabel renteLån med variabel rente er blevet meget populære i de seneste år og tit med god grund. Varibel rente betyder at renten på lånet svinger i takt med markedsrenten. Renten på et lån med variabel rente vil ofte være lavere end på et lån med fast rente. Risikoen forbundet med et lån med variabel rente, er at rente på markedet kan stige og dermed også rente på dit lån.
  • ÅOP: (Årlige Omkostninger i Procent) Minder en del om den effektive rente nævnt herover. ÅOP betegner de samlede årlige omkostninger ved at tage et lån og opgiver det i procent. Bemærk at ÅOP kun kan bruges til at sammenligne to lån med den samme løbetid og i nogle tilfælde kun for lån med samme hovedstol (lånebeløb)
  • MorarenterMorarenter er den ekstra udgift der bliver pålagt låntageren at betale, såfremt vedkommende ikke overholder sine afdrag og opgivne betalingsfrister i lånekontrakten. Morarenter betales altså som kompensation for forsinket betaling til långiveren/udbyderen. Morarenter kan omtales som processrenter i nogen tilfælde.

Du kan ydermere besøge vores egen ordliste og få forklaret alle begreber om lån og økonomi.